Friday, 30 December 2016

Looking back at 2016

It's almost at the end of 2016, we will come to 2017 in matters of day.

It's good time to reflect back what has occured on 2016. So it will make a torchlight for the next year.

Let's talk related to work and business here OK.

# App Development / Publishing

Early this year I published numbers apps on App Stores. Especially on the early year.

Polishing and updating is important. It's important to keep refresh so Apple like it.

Like-minded community. I joined it since this business is emotionally stressed, we need support right.  So joining course and community for this definitely help in the long run.

# Services

This year is Android year for servicing. I just learnt this technology last year, with Android Studio. Since the Android Studio is quite nice I can stick with it.

I am happy with the jobs, but the client usually like to drag the time so that they can think more and make some additional decision to put into the apps.

And also for iOS job as well.

Another thing is web. Wordpress informational website. It's small scale project that is cater as special projects. I need to care about hosting on behalf of clients. To be honest, I am not pushy to client to complete their task to finish up their contents. I am just wait until they can finish them. But it affects in term of completing the payment etc. Dragging this can cost client for hosting and domain.

# iRekaSoft.com Blog

I had a simplified, Apple-like iReka Soft website this year, at least the front page. It has a hero and 4 sub features item.

And also we have an iReka Soft Blog! It's somewhat important and cool. I illustrate some important piece of techs to share with many technical people.

Visit irekasoft.com/blog


# Working Space

I work from home mainly. But since I have kid now, it's a bit hard to focus only on work. So Q4 this year start renting desk at CWS MaGIC. Co-working space.

It's a wonderful space. Really. Because MaGIC is a organization that supports entreprenuership. So they have programs, days that engage the community. The communities there are cool as well. Variety of people, same minded people that have entreprenuer spirit.

# Design

Designing is important to have a successful product. Even it's small product. Designing is a co-process. But it can be the master plan. So designing can be in-out.

I learn more about Sketch. And recently bought Flinto a prototyping tool.

# Laravel

Not be forgotten is this new stuff I acquired this year. It's an important web / backend technology that developer needs.

----------

# 2017

For the next year. I'm still renting at CWS MaGIC, if you happen to read this, lets have meeting there. It's cozy place to have meetings.

Yeah 2017, is gonna be challenging. Many of the ideas / prototype / experimental this year need to be realized on the next year.



Tuesday, 20 December 2016

It's Almost End of the Year

Wow. How fast the time flies.

If you have't yet. This is our latest creation for Android app.

It's pretty slick. It will support thousand of car owners in Klang Valley to get their battery with the ease of smartphone.

It probably some barrier to have it because you need to know there is an app for that. Yeah, you just can call to the service or just Whatsapp them right? Yeah true.

But that's work on early stage of business. You know, where you can handle it. When you sell a lot, you need a system to automize it.

Yes this is an initiative to make it more systemize.




You might see it's a simple system at the front-end. Pick your location, your car and model search. All the batteries will show up. When you are ready pick the battery select your payment and bam.

The rider will come out to you. You just need to wait. 

It's because the service is already up and running. There are traditionally serving people like what normal thing does.

But it just added a layer with web system and apps.

Cool is'nt it? We will wait for the flood of downloads and orders. Thanks.



Saturday, 10 December 2016

Hello December

Lagi beberapa hari lagi nak masuk tahun 2017. Harap next year ni, lebih banyak achievement yang anda semua nak lebih capai lagi.

Tahun 2016, syukur Alhamdulillah pelbagai peluang dan challenge ditempuh sepanjang tahun ini. Tahun ini juga amat bermakna dari segi kerjaya dan personal.

Dari segi kerjaya, ada beberapa improvement sebenarnya dalam keberhasilan membuat apps. Dari segi design ada menambah baik ilmu dengan mendaftar naik course design code oleh Meng To. Memang sebelum ni rasa nak buat design baru nak take time, tapi dengan course ni lebih faham tentang design dan sepatut nya kena sentiasa amalkan. Biasakan. Dengan pelbagai tips penggunaan Sketch. So memang berbeza juga sebanyak-banyak ini.

Apa yang best kita boleh implement direct kepada project Xcode dengan plug-in yang disediakan.

Lain-lain pula adalah marketing dan peningkatan diri. Inipun course online. Dapat mentor dari negara US. Cool juga sebab banyak online webinar yang dianjurkan, boleh bertanya-tanya soalan. Selain dari boleh join group Facebook agar perjalanan perniagaan apps lebih berapi dan bersemangat dengan  feed member yang lain.

OK, dari segi personal, target untuk tahun 2017 adalah untuk boleh tulis journal harian setiap hari. Journal ni ditulis guna aplikasi mobile Day One, sync dekat Dropbox, ada juga app untuk Mac. Jadi mudah juga untuk update-mengupdate ni setiap hari. Journal harian ni sepatutnya ditulis bila nak start rutin harian, apa plan untuk hari tersebut. Pada malam nya, journal diupdate dengan rumusan dan pemikiran. Kalau boleh, boleh tulis juga plan untuk keesokan harinya.

OK blog ini, dah genap 1 tahun ditulis contentnya untuk setiap bulan at least. Memang ini benda yang disaran kan oleh mentor Asia kita. Jadi paksa diri tulis something. So far, boleh lah persistant tulis sedikit sebanyak dalam blog irekasoft blogspot ini. Selain itu memang saya ada juga tulis benda teknikal di ireka soft blog juga.

Lain-lain pula adalah networking. Dalam bisnes ni bro, referal dan networking sangat penting. Boleh je buat kerja online-online ni, tapi untuk lebih sustain dan ada balance kena juga cari local area network (atau LAN). Haha, LAN pulak. Yang saya maksudkan adalah bersua muka dengan orang yang sama fikiran, tak kisah sama ada join meetup atau gi cari co-working spaces. Asal boleh kenal orang dan buat networking. Busy macam mana pun cari lah peluang sekali-sekala.

Lain adalah invest dalam education, system dan machine. Rasa tahun ni tak beli machines (or toy) baru. Tapi nampak lebih kepada education. Kena upgrade education, baru workflow cantik. Pasal education ni, memang kena memilih. Kena kaji betul-betul worth it tak untuk habiskan masa, wang dan tenaga nak buat semua benda tu. Baca testimoni, kenal siapa mentor / guru yang nak anda subscribe tu. Yang penting kena ada proven result / result yang berkesan. Jadi tahun ini saya telah menjadi mantee untuk course yang betul-betul berkait rapat dengan kerjaya perniagaan saya, iaitu buat design app dan app marketing.

Memang cool dapat buat benda ni. Tapi paling mencabar nak siapkan app. Memang banyak competition lately, apa yang penting kita pun kena ada USP untuk bersaing. Kalau kita ini ada something unique, jangan risaulah pasti ada yang appreciate punya. Jangan suka tiru-tiru sahaja ok.

Tiruvasi ok.

OK, setakat ini sahaja coretan blog ireka soft. QS pun dah 1 tahun 6 bulan, dah pandai recognize perkataan dan pandai converse merapu sahaja, tapi boleh sebut some sukukata. Boleh faham orang cakap apa sikit-sikit. Nak suruh ambil barang cam tu OK. Cuma nak tunggu sahaja bila QS boleh bertutur macam kita ni.

Sekian dulu blog post ini.

Salam App,
Hijazi

Moving Out in Cyberjaya

I have been busy for weeks for moving out phase. I am moving out from terrace to a condo house also in Cyberjaya. So there is so much help...