Wednesday, 24 May 2017

Yet Another App will Be Published

Thanks to Allah, we will going for Ramadhan this year.

I am grateful to have people that are willing to use WorkIn app, for taking attendance.

It's a 'beta' product right now. You can use it properly with very minimal power to help you to solve attendance problems. However the polishness and completeness is on the way.

We are helping business owner to manager their staff easiliy with this system.

And also at the meantime I am publishing new iOS app for Cyberjaya City.

The WorkIn app, I will do some 'Chill or Grill' on this Friday. So wish me luck.

Monday, 22 May 2017

Using GIT, and PUSH to LEMP Server

Personaly this is the latest achivement so far on developing web application using Laravel.

It's so important for me to develop locally and be able to push on the server so that we can have at least a local back-up if anything happen to the server. And also we can push to another repo as well.

What I am talking about is to deploy from local to staging, and to production with Git. Well, for now just for deployment. But it's good enough because it's the same concept to push for production as well.

To gain this mastery just took me a while. Because I am catering many of the development discipline including iOS and Android. Until now just using direct coding on the server to make changes which is DANGEROUS.

Well if the website is heavily used, then something bad will happen if you are tweaking the code directly. It's definitely not an ideal solution if the website has heavy users. It's also reveal that I am not having a big website yet to go on this git-push solution yet.

Well now we are a step more ready on this area. Web system area with better management, risk strategy.

And also we be able to push into the subdomain, so that the staging has it's own subdomain before we go for full production. Which is cool as well.

To configure the subdomain we have to configure the LEMP configuration at the files. (etc/nginx/sites-available and sites-enabled) Which I am not intended to discuss more here.

So yeah, I am feeling proud for acquiring this important techniques. And let the development moving on.




Sunday, 14 May 2017

Projek Khas Semperna Ramadhan

Semperna ketibaan bulan Ramadhan tak lama lagi, saya ingin mengambil inisiatif untuk mereka bentuk aplikasi memaparkan waktu solat di kawasan-kawasan di Malaysia.

Konsep awal aplikasi tersebut adalah seperti berikut.


Rekabentuk app waktu solat. 

Saturday, 13 May 2017

XMPP

XMPP on iOS guys?

It was a thought time that day when I was asked to deliver XMPP related iOS app which is quite hard to get resources.

Especially the killer part is the Swift 2 -> on new Xcode 8. Whew. It was not that easy. It was August 2016 methink.

So fast forward, now there is tutorial on Swift 3. Here we go.

https://www.erlang-solutions.com/blog/build-a-complete-ios-messaging-app-using-xmppframework-tutorial-part-1.html

https://www.erlang-solutions.com/blog/build-a-complete-ios-messaging-app-using-xmppframework-part-2.html


Eagle and Website

Last post I had mention that I am 'pakar' right. Actually I was more 'pakar' than normal guy. Haha. Just kidding.

Yeah, really, even though you can be expert on some field, it can be tough, not exiting, boring time to get through to get it done.

But, what I discovered. With friend at CWS, there is better, easier, but can cost something, for designing responsive website. It's called Webflow, access it here. Webflow.com.

It's a, nice, clean, codable, WYSWYG online editor. And I don't know the full potential yet, but it look promising. I have been watching YouTube videos about webflows and everything.

I tried on something like below.


I recreated iRekaSoft.com Bootstrap layout structure effortlessly (not so lah) with Webflow in minutes, which is nice.

And by the way, I should do the Eagle Project. I should be tested on this Monday. The client rentlessly asked for us to do our own 'dummy API' with always correct API. Well he said so because the API documentation is already out before the actual API is 'live'.

So yeah, it can be a shocking at first. But it may might be a challenge. Creating my own endpoint, but the route is the same with the documentation, so it should be fine right. 

But yeah, the mood is not there yet. I am playing around with Webflow because of nothing. 

And also yeah, I am also working on smart '-' app which is will be presenting on this Tuesday.



Sunday, 7 May 2017

Developing Software Can Be Hard

Hello, Good Late Night.

So aku dalam nak sambung develop satu project ni. Jadi buka Xcode. Tapi browser ni merayau-rayau tanpa tujuan, just sometime bila kita nak buat sesuatu, mood nak develop tu tak datang. Susah tu sebenarnya nak buat kerja tapi minda dan fikiran tak boleh fokus, atau align dengan apa yang nak kita buat, jadi terfikir lah nak tulis benda ni dalam blog iReka Soft.

Penting juga ni, dulu time bekerja, pun sama jugalah. Benda-benda software ni, memang berkait rapat dengan jiwa dan 'soft' skill kita ni. Terutamanya tentang minda. Minda yang tak boleh fokus atau nak dalam state untuk memikirkan state macam mana nak selesaikan masalah. Jadi boleh jadi blur dan kerja tersebut berkemungkinan dilengah-lengahkan sambil nak cari mood katanya.

Hal ini terjadi salah satunya kerana fizikal juga. Badan tidak rasa sihat, dalam kondisi sekarang. Tekak pun rasa sakit. Sedikit sebanyak boleh effect performance kita kan?

Lagi-lagi bila kena hadamkan konsep programming yang advanced. Huu.. sakit kepala beb.

Tapi kalau boleh tukar mood tu dengan develop benda-benda light dan best mesti boleh kasi reduce pain kat dalam otak tu.

Jadi walaupun sesuatu program yang dah ada specifications tu nampak cam senang tapi dalam keadaan tertentu kondisi tak mengizinkan, jadi susah juga tu kan.?

Jadi jom lah kita submit untuk dapatkan kondisi yang terbaik.

See you later.
Hijazi

Thursday, 4 May 2017

SyPhy Demo Day

Semalam telah berlangsung acara demo day di Magic Cyberjaya di mana terdapat beberapa startup mempamerkan kehebatan mereka di acara tersebut.

Salah satu nya dari client juga rakan untuk buat mobile iOS app. Tapi dekat di situ dinyatakan bahawa app ini 'masuk dalam almari' dulu. Tak da masalah pun. Cuma benda ni kita boleh predictkan. Biasakan bila ada client macam ni, mereka just saja je mintak itu dan ini untuk melengah kan masa dia untuk buat keputusan supaya tak nak teruskan development.

Benda ni just hati-hati dan perlu aware sahaja lah. Rezeki kita ada dekat mana-mana pun.

OK. Selain itu ada juga berjumpa dengan orang medical device trader. Beliau ada tanya soalan killer ni. Kenapa Android dengan iPhone development nya berbeza dan Android lagi susah. iPhone tak susah ker??

Hmmm. Susah kan nak jawab soalan macam ni. Dia mungkin ada kaitan dengan experience dan capability seseorang programmer tu. Termasuk juga dengan preference. Dan juga kepoweran komputer yang ada.

Apa yang boleh saya nyatakan buat iPhone ni lagi 'sedap' lah. Stabil, laju dan sempurna.

Android, awal-awal dulu memang clumsy giler. Sekarang dah ada Android Studio dan pelbagai lagi peralatan menarik, memang menarik saya untuk belajar Android, sehingga ke hari ini.

Jadi... kesimpulan nya develop untuk iPhone lebih rewarding. Berbanding Android. Tapi since ramai gila pakai Android kita pun kena lah juga untuk kasi bagi mereka service juga. Rasa tak lengkap pulak kan.

Sekian dulu dari saya Hijazi, untuk iReka Blog.

Wednesday, 3 May 2017

Buat Website adalah Kepakaran Saya

Bukanlah sebegitu pakar, boleh kata dalam istilah 'specialized'. Walaupun kami kompeni buat apps, kami tetap tidak lupakan website dan webservice. Memang ia sangat-sangat penting.

Dalam post sebelum ini saya tersentuh tentang portal iRIS iaitu websistem untuk menguruskan aplikasi kami dengan lebih efficient dari segi back-end nya. Banyak fungsi general yang diselaraskan supaya ia boleh diguna pakai juga untuk client.

Jadi kenapa websistem penting. Guna dia untuk hantar 'push notification', buat analisa, dapat kan feedback dan sebagainya.

Selain dari itu, kami juga ada iRekaSoft.com. Ia adalah website Wordpress yang the lah di custom habis. Buat theme pun pakai tangan, guna bootstrap. Mana main ambil template orang, kalau tak puas hati susah tu nak adjust-adjust. Kalau buat sendiri semua boleh adjust kaw-kaw. Lagi satu, saya telah menuntut dengan sifu dari Kanada tentang mengoptimumkan penggunaan WordPress ni untuk marketing website.

Ya, itu point dia, WordPress ni bagi saya sangat sesuai menjadi website marketing.

Susah wo nak buat website proper. Tengok kalau orang buat website sendiri, tapi main ambil je template orang, then tak tau nak buat apa, carca merba kot jadinya hehehe. Tu lah kalau first time buat tu, biasalah kan.

So kalau marketing website ni, tak termasuk e-commerce tau, memang sebenarnya tidak lah susah tapi kena lah plan. At least bagi nampak lah sikit website tu professional. Ni jenama dah power tapi website hancus. Hancus lah brand bro. Memang lah sales banyak, tapi website pun nak kena smart juga ye.

OK, at first kita guna WordPress, memang bersepah theme kat luar sana tu. Banyak buat macam blog, tapi memang boleh customize lah. Tapi sebenarnya nak fully customize tu still susah juga, depends on the themes ye.

OK, sebagai rujuakan, saya refer je lah kat website iRekaSoft.com ni. Sebab ia dah lama, dan itu je lah website yang saya maintain, dan keep improving. Adalah benda sedikit sebanyak yang saya boleh share sikit pasal managing website ni.

Web Site Plan

Kena plan lah website anda tu, walau pun simple tapi penuh dengan maklumat dan capaian ke 'perhubungan yang lebih bermakna' seperti link ke Facebook page ke, hantar feedback ke, bagi Whatsapp ke, tinggal kan no phone dan nama ke, nak dapatkan order ke. Kan, rata-rata itu lah sebab kenapa kita nak buat website. Bukan nak buat cantik jerr. Cantik pun cantik juga tapi kita nak result betul tak?

Website plan ni boleh lah, sketch atas kertas, ada home-page. Home page ni first page yang orang masuk. Macam diri kita juga tu lah first appearance anda as website. Orang tengok anda tu, apa elevetor pitch anda nak bagi kat visitor?? Tulis lah apa kepakaran anda, siapa yang anda nak bantu dengan produk apa. Ye lah bukan diorang kenal pun siapa anda. Bagi lah intro sikit, jangan ingat visitor ni dah kenal. OK, kat irekasoft.com saya tulis 'we expertise in iOS, Android and Laravel'. Haha simple je. Tapi itulah pengenalan kami. Jangan bagi blur sangat kat pelawat. Intro dulu der.

Sebenarnya tak de formula pun nak buat website ni. Tapi kalau nak buat marketing website, ini lah sedikit sebanyak tips dan praktikaliti nya. Jangan ingat website ni pasal teknikal jer.

Kesimpulannya, buat screens dari homepage ke products ke contact ke about dan lain-lain.

Gambar Bro

Macam nak buat magazine, website kan pun kena pakai gambar cun! Tu lah kasi plan dulu, tengok screens yang dah di sketch. Lepastu nak taruk content apa, masukan sekali gambar yang sesuai.

Kalau gambar orang tu boleh lah cari background yang transparent supaya nampak lebih pro.

Amacam, good luck yea.

Kumpul Database

WordPress ni tak bagus dia just guna guna raw database, tak macam Laravel websistem. Jadi saya biasa integrate WP dengan Laravel bila nak masukan database ni. So bila orang key-in nama dan email terus masuk dalam database Laravel. Jadi saya guna iRIS (see post before), untuk paparkan database.

ROI

Tak ada yang lebih bermakna jika website anda boleh generate duit. Ye lah, nak buat website tu kan memerlukan kewangan jugakan. At least bila dah pakai .com sendiri. Mesti mau dapat result. C'on buat website simple-simple je tapi biarlah berhasil kan.

Analytics

Measure lah website anda tu. Tengok berapa banyak visitor. Bukan senang nak buat website yang high-trafik. Pandai-pandailah nak guna social media untuk kasi viral itu website.

Blog

Blog. Walaupun saya tulis kat BlogSpot ni. Ia adalah free service. InsyaAllah kalau tak ada apa-apa ia akan terus kekal kat sini. Walaupun saya tiada kelak boleh jadi bahan rujukan.

OK, selain dari blog ini, di irekasoft.com ada blog sendiri, ia teknikal, ia mobile dan ia dalam BI, bahasa inggeris ok. Tapi result dia ada boleh tengok ada orang search on particular keyword. So memang increase page view everyday sebab kita perbanyakan kosa kata dalam website kita. Senang lagi lah orang nak Google kan.

Alright, memang shok sendiri sahaja tulis ni. Ramai lagi yang hebat-hebat dalam buat website dan blog ini. Tapi sebenarnya content is king kan? Ada kenalan saya ni memang buat duit guna ads untuk jana pendapatan dengan content. Ada juga member saya guna kan website untuk menghubungkan stokis, pembeli.

Akhir kata, website penting dalam era online ni, kalau anda nak bina brand. Walaubagaimanapun social media sekarang dah semakin kuat dan ia mungkin menjadi no 2 dalam online present. Namun ia tetap penting untuk dibina sebaiknya kan?














Salam IMKK

Akhir bulan lepas sempat saya pergi program IMKK yang ketiga. Istimewanya kali ini saya pergi dengan wife saya.

Program IMKK ini basically adalah program character building untuk menyediakan diri jadi lebih baik dalam pelbagai aspek. Kesihatan, perhubungan, kerohanian, kewangan, kejayaan, kepuasan dan lain-lain.

Namun amat dititikberatkan mengenai kewangan. Sebab banyak masalah dalam hidup ni berpunca dengan wang. Sebab tu perlu menjaga perhubungan dengan encik wang juga.

Pembinaan diri, dengan menanamkan sikap positif dan tidak mudah putus asa.

Marketing diri. Jadi diri sendiri yang terbaik. Hargai semua perkara yang kita ada. Dan terus berusaha untuk mendapatkan yang terbaik. Sambil beramal untuk hari kemudian.

Tulisan saya memang tidak sangat menyentuk mana-mana emosi, cuma nukilan kepala otak teknikal sahaja. Namun terima kasih kerana sudi menjeguk baca blog pemilik iReka Soft ini.

Thanks



Moving Out in Cyberjaya

I have been busy for weeks for moving out phase. I am moving out from terrace to a condo house also in Cyberjaya. So there is so much help...