Wednesday, 12 June 2019

WWDC 2019

It’s time for another month of WWDC 2019.

Some of the eye-catching stuff are Swift UI and Catalyst.

Swift UI helps developers to build user interface in a declarative way. It's hugely inspired by Facebook even Apple don't mention it.

SwiftUI is particularly interesting to me and, I watch most of the videos about SwiftUI. From Platform State of Union to Building Custom View with SwiftUI. I also built some experimental projects with SwiftUI.

The reason I am interested with SwiftUI is because it's seems the future's of how to build software's user interface. Declarative methodology has been used by React and Flutter already for their own platforms. Now it's the time for Apple making their own.

The benefit of using SwiftUI is we can build UI for all Apple platforms; watchOS, iOS, iPadOS, tvOS and macOS with same SwiftUI code-base, it will play nice with the environment the app will be used.

Catalyst is a technology to build macOS with the same codebase of iPadOS / iOS app. This will make developers easily port their iOS app into macOS. This will bring up new app to Mac App Store which is not as vibrant as iOS App Store.

Other stuff that also has been announced are iOS 13 and macOS 10.15 Catalina with performance improvement and new features. In addition, Apple also announced their new hardware for pro users which are Mac Pro and Apple Pro Display XDR. Those stuff are really expensive piece of hardware.



Wednesday, 29 May 2019

May Update

Update terkini iReka Soft.

1. Aplikasi Marketing ( dengan Forum + Live Chat )

• Silent launch aplikasi marketing untuk produk makanan tambahan terkenal di Malaysia. Ia merupakan aplikasi untuk mendapakatkan tips-tips parenting dalam bentuk artikel dan video. Aplikasi tersebut juga ada function forum untuk berdiskusi secara terbuka. Selain itu ada fungsi live chat dengan consultant. Pengguna aplikasi akan dapat notification bila consultant memberi maklum balas.

• Aplikasi tersebut merupakan aplikasi yang di integrasi dengan sistem web, dimana kami membangunkan juga sistem web API dan sistem admin untuk mentadbir selia aplikasi mobile.

• Aplikasi ini juga direka bentuk wireframe dan tambahan design oleh art designer untuk memeriahkan aplikasi ini dengan ilustrasi dan warna yang ceria.

• Wireframe banyak membantu dari segi idealisasi, kejuruteraan perisian, untuk memastikan function yang ingin dibina boleh dibina dengan mantap, dan kita boleh predict berapa lama masa untuk menyiapkan projek ini dan kita juga tahu progress berapa peratus antara progress tengah develop dengan perancangan yang dibuat dengan wireframe.

• Wireframe ini juga disekalikan dengan design. Bermakna visual ia hampir kepada aplikasi sebenar yang akan / sudah dibina.

Pelan itu penting, kalau tak pelan, pelan-pelan tenggelam.

Bagi developer yang berpengalaman, kita rasa untuk elakan masalah dimasa akan datang, kita slow-slow fikir macam mana nak develop dengan terbaik. Ini adalah marathon, sebab banyak lagi features yang ingin ditambah baik lagi.

Aplikasi ini dalam fasa internal testing.

Tentang penggunaan React Native:

- Membina build untuk Android agak mencabar kerana integrasi Gradle, yang perlu update yang kerap sebab versi Google Service nya yang sentiasa diupdate.

- Integrasi Google untuk login / sign up juga tricky, sebab kita perlu masukan SHA-1 number dari Google Play ke dalam console Google Developer. Peringatan: build for debug dan published adalah berlainan.

- Overall sangat berpuas-hati dapat guna React Native sebab framework dah matured, dan boleh dipelbagai guna juga kita boleh masukan design yang menarik.

- Integrasi push notification buka terus chat screen.

2. Penambahbaikan App iOS Sistem Asset Mangement (iPhone + iPad )

• Aplikasi iOS universal, memaparkan maklumat kecil dalam maps jika point tersebut ditekan.

• Membuka screen dengan interaktif dengan pan gesture untuk buka dan tutup screen.

• Ada display animasi ( guna mp4 ) untuk memaparkan anak panah keatas tanda swipe-up dengan animasi.

• Menggunakan TestFlight untuk memberi client test sebelum publish.


3. Aplikasi On-demand Service untuk ******

Aplikasi dibina dengan React Native juga.

Ada beberapa penambah-baikan mengikut pengguna sasaran dan situasi masa-kini.

- Cabaran buat masa ini adalah layout untuk Android tidak berapa for form. Jadi perlu go deep into the Flexbox for Android. Android layout dia lebih sensitive berbanding iOS, jadi perlu buang parameters yang boleh bawa masalah dalam Android.

- Selainnya bagus, ada fungsi push notification dan chat juga.


Thursday, 2 May 2019

Renew iReka Soft Enterprise

Alhamdulillah, dah nak masuk tahun ke 4 daftar iReka Soft Enterprise ni sebagai entiti bisnes persendirian.

Sejak bermula perniagaan ini tidak lain tidak bukan ia bertunjangkan dengan skil pembangunan app development. Awal 2015 sudah start dengan iOS dan Android secara native. Guna Objective-C dan Swift. Kini dah berkembang guna React Native dan Laravel untuk back-end development.

Selain itu kita juga mendalami skil UI/UX. Banyak perhatian dan kajian untuk buat app lebih cantik dan menarik. Bukan sahaja functionality tapi emosi pengguna pun kita titik beratkan. Itu lah UX, user experience.

Kalau dekat luar app developer yang boleh offer app development pada kos yang rendah ia mungkin guna template atau app builder di mana hasilnya agak mengecewakan, sudah lah tidak cantik. Orang mungkin pakai sekali sahaja, atau pun tidak teringin pun nak download sebab screenshot yang dipersembahkan hambar sahaja.

Jadi, kami bukan lah begitu, banyak aspek dalam developmen dititik beratkan dari app, icon design, speed dan screenshot semua dipakej kan dengan menarik agar pengguna tak sabar nak guna app anda.

Boleh berhubung dengan saya Hijazi ( 016 337 3081 ) untuk dapat kan konsultasi percuma. Cuma mention special untuk pembaca blog ini.

Terima kasih,
Majulah aplikasi untuk negara

Friday, 19 April 2019

Penambahbaikan iRekaWeb.com

Saya sebelum ini pernah belajar Ruby on Rails dengan Serai Solution pada satu ketika, dan mengajarnya balik dengan team mate dahulu. Dalam tempoh 1-2 tahun saya mendalami Laravel pula. Bagi yang tidak tahu Laravel ini adalah framework untuk bahasa pengaturcaraan PHP yang ada mirip-mirip Ruby on Rails. Jadi dah lah PHP, ia lebih mudah difahami kerana pernah belajar juga PHP, dan mudah untuk dideploy juga.

Jadi saya gunapakai lah Laravel, dari belajar saja-saja ke buat iRekaWeb.com. Ia adalah web untuk manage mobile applications. Jadi ia ada admin dan juga API. Tapi pada ketika itu saya menggunakan perisian Coda untuk menaip kod dan ia terus live di server. Cepat tu memanglah cepat, tapi bahaya. Kalau terdelete apa-apa memang masak lah. Jadi kalau untuk kegunaan sendiri, ia agak berisiko tinggi tapi boleh digunapakai juga.

Fast-forward, saya belajar lebih banyak lagi pasal Laravel. Version pun sudah bertingkat-tingkat diperbaharui oleh Taylor Otwell. Jadi saya sebenarnya miss perkembangan Laravel. Dan deployment awal untuk iRekaWeb adalah menggunakan Laravel 5.2 dan juga dengan PHP 5.x.

Cabaran kali ini adalah untuk upgrade Laravel ke version at least 5.5, untuk menggunakan bersama ReactJS.

So first sekali kita kena upgrade server jadi PHP version 7.0.x ke atas.

Bukan senang nak adjust, jadi apa yang saya buat adalah, migrate buat droplet baru. Install LEMP, dari sebelum ini LAMP. SSL LetsEncrypt dan sebagainya.

Next adalah guna Git. Jadi deployment yang baru ini hanya perlu di push dari local. Dan ia dibackup juga dengan menggunakan GitHub. Jadi code anda menjadi lebih safe, kalau ada apa-apa berlaku di server anda, sekurang kurangnya ada backup.

So lepas setup server, kita buat upgrade dekat localhost. Then OK, kita push production. Dekat server kita perlu delete 'vendor' file kemudian diinstall balik dengan menggunakan coposer.

Dari Laravel versi 5.2 dapat diupgrade ke 5.5. Dan ReactJS pun digunapakai. Style routes pun ditukar mengjadi /routes/web.php & api.php.


Jadi nak update perkara ini bukan senang sebab kita nak test semua function elok ke tak. Kita berlu take time untuk relex dan cuba lagi.


Baik ini saja berkenaan irekaweb.com dan perkomputeran awan ini.







Tuesday, 2 April 2019

Unstuck - Keluar Dari Keterbatasan

Developing software is often time we goes into stuck mode, where we don't really know why the errors happens and what's not.

Sometime experience helps, when you can relate with some problem you had in the past.

Get help from real people will help.

That's why in Cyberjaya there is DevCon community which will help each other with tech problems.

We help each other. For some people publishing for the App Store seems new, here I am to help.

And I also share on my part how to get started to develop web app with Laravel and also developing mobile app with React Native.

Open up your mind to unstuck you mind.

Sunday, 3 March 2019

Tech we currently 'In Development'

As for now 2019, here are the tech we currently serving our clients:

React Native

Mobile app framework based on JavaScript that can produce a native app to both iOS and Android platform. What great about this platform is that we can save time and cost developing both platforms in half of the time without sacrificing the quality and the performance as a native app.

Laravel ( + ReactJS)

Having a mobile app alone is not enough without proper back-end infrastructure for business or marketing related app. The app is done siloed, clients want to take control of their app, want to know how many people install it, using it, register with the app.

Therefore we provide service for admin panel and API ( application programming interface ) that can be connected with the mobile app.

We also using ReactJS with Laravel so that the complex user interface can be done inside the Admin page.

-----

-----

That's the core tech that we provide but in special case, we also provide one of these:

iOS Development with Swift

In case of the more in-depth iOS level usage is required we can go deep into iOS platform with native coding with Swift ( and sometime Objective-C ).

We actually into iOS ecosystem and we have wealth experience with Apple ecosystem too.

Unity - Vuforia AR: 

This is for small scale development of Unity for AR using Vuforia SDK. I do publish this kind of apps to for client.

OK, for now that's the technologies we are putting effort into and we can see how many people can benefitted with the technology to help businesses to go online and mobile.

Let's have discussion it we fit to work togetter.

Send Enquiry NOW


or you can call me at +60163373081







What iReka currently does now? ( Pre - Development )

It's 3/3, well currently I just want to share what currently we do, what we can help people, business owner for having software either on web or mobile with us.

Let's start with pre-development, it's quite important to do planning before jumping to coding ( because we had too much ). From experience, planning is really help to estimate timeline and pricing.

1. Wireframing

• This subject is really important for making an app or website. Without this, we going to be lost of what kind of development we want to achieve. Even worst, we will be drowning into guestimate what is the progress.

• Make function as visual as possible. By seeing is knowing, it's not in the head. As in engineering: 'drawing is the language of engineering'. Without drawing no engineering at all. In this case, software, without wireframe it's not software at all.

2. App Design

• This is being made alongside with wireframe or after done wireframing.

• We want to put the color palette, more fancy design, and coolness into the app.

• Make the app unique, beautiful and as aesthetically easing.

3. Brand Identity

• This is especially for new businesses. They don't even have the brand's logo, so imaging what to put into the app as the icon or app's element right? It going to be hard or gonna be unshippable.

OK that's it for this time around follow me at @irekasoft on twitter for more updates on this.

Regards.