Wednesday, 13 February 2019

Sketch vs Adobe XD vs Figma

Topik ni agak menarik for UI designer, tool apa yang best untuk buat UI/UX untuk digital product.

Dalam dunia sekarang ada 3 tools utama untuk buat UI/UX:

1. Sketch
2. Adobe XD
3. Figma

Sketch 

Tool yang paling tua antara semua. Dan tools lain ada function untuk import dari file skech, jadi kalau design guna Sketch pastinya berguna untuk di transfer ke Adobe XD mahupun Figma.

Banyak resources. Senang nak start atau nak guna resource yang ada dekat internet.

Banyak plug-in untuk emudahkan kerja.

Stabil, tapi tersedia untuk computer Mac sahaja. Sorry Windows user.

Adobe XD

Ia tersedia untuk Mac dan Windows. Ia sebenarnya agak popular dikalangan pengguna Adobe.

Dan yang terbaiknya ia adalah percuma untuk digunakan.

Figma

Feature yang bagus untuk collaboration. Dan dia juga boleh guna on the web.

Tuesday, 5 February 2019

10 Tips Bina Website

Nak buat website ni sekarang ni dah tak susah dah. Boleh Google dan YouTube sahaja macam mana nak setup semuanya. Cuma sy nk share beberapa tips sahaja lah untuk up kan website anda tu.

1. Daftar Hosting & Domain. Make sure boleh dapat SSL supaya url and ada HTTPS. 

2. Guna Wordpress untuk setup website anda.

3. Install Elementor untuk memudahkan layout website anda.

4. Install plugin di mana orang boleh contact anda though Whatsapp, Messenger dan sebagainya.

5. Bagi tempat untuk visitor tinggalkan nama, email dan no telefon.

6. Keep update your content.

7. Link dengan social media anda.

8. Jangan biarkan text anda guna text template. Jangan tinggalkan element yang nampak sangat pakai template. 

9. Buat website cantik-cantik

10. Nak lagi best, bina website anda custom design, baru cun melecun, buat competitor anda kalut. 


Ok ini dulu tips nak bina website, next time nak tulis pasal tips bina website ecommerce pula. 

Thanks

Kelas ZKM

Salam,

First of all I keep writing up this blog since 2015 di mana terdetik untuk terus kan blog ni sebab ikut saranan Dr Azizan dalam MMM 2015. So here we go dah 2019 pun I keep update this at least 1 post every month.

Last week I went to #ZKM short for Zero Kos Marketing, and interestingly the cost to go there is zero also, yes it's free, sponsored by Richworks.

Alrighty, yes basically the class was the best, I gave my best to listen, learn and munch the information as much as possible. The knowledge is fresh, and quite advanced and deep. It's not long stuff but really packed. Just need time to implement it in the right way.

By the way, I shared my notes to the ZKM Group, I took note with my trusty iPad Pro ( mid 2017 ) and it was receiving such amazing feedback by group members. Best of all even Dr Azizan said 'dasat nota ni'... kudos to all of you for give such positive feedback.

The killer for the notes is the doodle I think, I just scribble the face the outfit as detail as I can. Hope if look like the real person. It's not easy to draw a character to looks alike someone right.



But yeah, it's a powerful and fun journey so far. I love what Richworks is doing and I learn many stuff of course in business. I think without the insight from them, I would not get what I achieved today.

And of course there is many to come, the strategy I learn is too powerful to implement many of them, step-by-step baby. 

Alright, till next time.

Hijazi