Thursday, 30 November 2017

Slim and Sexy

Ni kisah Apple. Walaupun mereka tidak nyatakan kepada umum, tapi saya rasa Apple ni sebenarnya menjual seks dengan barang-barang mereka. Jangan salah anggap. Seks kat sini bermaksud cantik, langsing, mengiurkan lantas menjadi seksi.

Ye, saya menggunakan MacBook Pro Touch yang baru. Saya pada dasarnya tidak suka ia kerana tidak mempunyai pelbagai ports. Tapi, tapi sebab dia seksi saya still sayangkan laptop ini. Serius lain dari laptop-laptop Apple sebelum ni, ini kali pertama saya pakai color space grey. Sebelum ni semua laptop Apple color aluminum silver.

So agak exciting di situ. Jadinya hitam itu menawan bukan ? :)

p/s: Selain MacBook Pro 2017, barang Apple lain semua saya beli Space Grey. Semua sedondon dan seksi. Tapi kena pakai 'baju' properlah.

Hiccup Hampir Sebulan

Sebelum saya dapat setup my dream home office, sebelum ni memang terjadi benda yang agak membuatkan bisnes saya sedikit hiccup. Dia mungkin sedikit berpunca dengan emosi, dan kurang juga sebab machinary. Dalam konteks software ni, komputer yang anda buat untuk develop lah.

Nak dijadikan cerita pada bulan September saya ingat, saya ada buka casing Macbook Pro Retina yang dulu. Jadi nampak lid dan body tidak 'ngam', so apa yang saya buat adalah menghantar komputer tersebut ke kedai yang saya pernah hantar dulu untuk baiki chip dan tukar bateri di OKCS Bangi.

Yang menyedihkan adalah bila saya minta mereka betulkan lid tersebut, dengan tidak semena-mena screen tersebut tidak menyala lagi. Memang pelik lah sebenarnya. Sebelum ni OK je, then entah macam mana depa buat jadi macam tu. So, mereka suruh tinggalkan komputer untuk pemeriksaan lanjut. Tapi saya juga yang tidak bersetuju, nak hantar ke OKCS Seri Kembangan, bagi mereka tengok juga, mungkin sebab lebih dekat.

Tup-tup tunggu punya tunggu dah sebulan juga komputer tu kat kedai, actually mereka hantar ke service centre di Imbi, test punya test still tak dapat baiki juga chip visual ke screen. Lama siot nak test punya test ni. Memang saya rasa macam tak ada dah harapan MacBook ni nak kembali normal semula. Si bos OKCS Bangi ada bagi suggestion untuk jual sahaja laptop tu. Ish ish ish. Sedih gak kan. Gitu lah hidup Macbook Pro tersebut, dah berjasa kepada saya 3 tahun 7 bulan camtu, hampir 4 tahun kan. Pada masa tersebut masih elok dan gagah lagi, tapi apakan daya.

Mungkin kisah sakit Macbook ini start dari hantar ke kedai untuk tukar baterinya. Ini kisah 3 bulan sebelum hantar betulkan lid tersebut. First, hantar dekat kedai MacNote Seri Kembangan, take note, nama kedai MacNote, tapi staff dia cam tak bagus, serius tak da tauliah tentang Mac. First, buka laptop pun masukan skru balik salah. Benda-benda asas ni kalau salah, apa lagi nak buat benda lebih kompleks macam tukar bateri, kalau tak betul cara meraka buat. Walaupun mereka staff bawahan, mereka perlu diberi tunjuk ajar yang betul, cara nak cakap dengan customer. Sebab, mereka boleh pula compare dengan PC, MacBook bateri tak boleh cabut, PC boleh. Memang lah camtu kalau tak tak de korang nak buat MacNote kedai komputer. Kalau macam PC lagi bagus, boleh tukar cam tu je bateri tu beli kat kedai. Sebab pengguna ada masalah macam tu lah, korang buat bisnes tu kan?

Jadi, bukan nak condemn kedai-kedai komputer ini, mereka juga ada membantu menyelesaikan masalah komputer Mac saya yang lain. Cuma, bila comes to my own main machine, in the future, I will not give risk to give them to open it. Memang perasaan tu cam tak best langsung bagaimana mereka handle computer kita. So, kalau boleh hantar kat Authorized Service, walaupun lebih mahal. Sebab risiko dia jika dihandle oleh orang yang tak bagus boleh menyebabkan komputer anda lebih rosak dari kondisi sekarang. Bahaya tu. Kalau anda rasa tak kisah kalau something happen dan anda ada backup, dan bajet anda kurang, boleh cuba kedai-kedai komputer biasa tersebut.

OK, sampai sini sahaja coretan maintaining komputer anda. Sebab, komputer bukan tahan selama-lamanya pun, akan ada masa ia perlu diservice. Jadi sila fikir sewajar-wajarnya. Saya dah lakukan kesilapan dan ini adalah perkongsian anda. Kalau terbaca post ini boleh share juga pengalaman anda service komputer.

Terima kasih, Hijazi.


Wednesday, 29 November 2017

iPhone X and MacBook Pro with Touch Bar

Praise to Allah, as the company has been operated, I have been saving up for the next cycle for the mobile app development. And at some point of time we have to catch up with latest technologies as tool to keep me relevant and to serve better, and create better products.

As the title mentioned, I have a chance to be among the firsts of Malaysian users to get their own iPhone X when it's first launched in Malaysia. I got it at IOI Puchong at EpiCenter on 24th of November 2017.

And recently received the new MacBook Pro 13" with Touch Bar just today. I ordered it on Apple Store in night of 20th November which is my birthday. So it took about 9 days to reach to my hands.

I took some unboxing videos, and hopefully will be able to edit and upload it somewhere. I might think people will not interested in that video but yeah, why not I think as a hobby.

OK, until next post, stay awesome.


Monday, 13 November 2017

Moving Out in Cyberjaya

I have been busy for weeks for moving out phase. I am moving out from terrace to a condo house also in Cyberjaya.

So there is so much help from latest tech that can help mea ease the journey of moving stuff.

To start off, we hunt for the house using apps like mudah and also iProperty. But mudah help us (me and wife) to find a suitable agent.

Then we use MaidEasy to book a move-in package cleaning. It's cost about RM275 for a 1000sqft house.

Then we use theLorry.com app to book for moving in lorry. I tried using their web app and also their native iOS app too. I had problem when to enter the coupon code which can give 10% of the discount, but not working on both on app and website. We used 3-tonned lorry with 2 workers. It cost about RM420.

We bought some boxes about 20 boxes, from the box company.com, we not purchase online but go to their store at Endah Parade, Bukit Jalil. They also sell other things like bubble and wrap for move-out process.

All in all, we are happy of moving out and we can have a better life moving forward.

Till then.

Developing the Backend

As we all know backend is one of the fundamental building blocks of modern mobile apps. It's the system and database that manage the app...