Sunday, 18 October 2020

Suku Tahun ke-4 (Terakhir) untuk 2020

OK, kita sudah pun masuk suku ke-4 dalam tahun 2020. Tidak sangka juga kes Covid-19 di Malaysia kembali naik. Naik secara mendadak pula tu.

Secara langsung, telah menyebabkan pengishtiharan PKPB di seluruh Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Dan kita tidak lagi digalakan keluar sesuka hati. Dan perlu lebih berhati-hati.

Ya, Orderla.my, sistem pengoderan dari iReka juga menerima impak nya dari pengishtiharan tersebut. Pelanggan berbayar kita sedikit sebanyak telah naik juga.

Dan Orderla.my ada juga feature terbaru, dan ia agak awesome. Iaitu feature untuk terus membuat pembayaran melalui payment gateway melalui add-on 'Place Order Now'.

Kini ada beberapa kedai makan ( terutamanya) yang telah menggunakan feature itu, dan jika mereka sebuah kedai yang dipercayai, sales jualan mereka agak menguajakan dengan dibantu oleh  sistem payment gateway dan button direct order. 

Selain itu, feature kegemaran merchant restoran adalah memilih slot tarikh dan masa. Dengan adanya sistem tersebut ia memudahkan pelanggan untuk memilih tarikh dan masa yang sesuai dan seperti yang boleh disediakan oleh pihak merchant juga.

Oleh itu saya fikir buat masa sekarang Orderla.my adalah sistem yang agak pioneer dengan ciri yang sebegitu. Ditambah pula dengan mobile apps, merchants nampaknya boleh menjual, menerima order dengan fungsi push notification. 

Ok, di Orderla.my akan sentiasa bertindak dan berfikir untuk terus kekal relevan dalam WhatsApp commerce ini.

Sehingga berjumpa lagi di next post. Selamat berniaga!



Saturday, 19 September 2020

September 2020

Hari ini genap 5 bulan Orderla Plus dilancarkan, dan orang yang pertama masih terus melanggan untuk bulan ke 6. Terima kasih!

Dalam tempoh 2 bulan ini ada beberapa penambahbaikan besar untuk pengguna Orderla Plus. 

Sistem Inventori

Memudahkan peniaga untuk track berapa banyak stok yang tinggal. Dan dapat mengelakan terlebih pembelian. Penolakan stok berlaku secara automatik apabila pembeli sudah membayar menggunakan payment gateway. 

Boleh Edit Customer Info dan Order

Membolehkan peniaga edit balik order yang telah dibuat oleh pembeli. Hal ini berlaku apabila pembeli ingin mengubah fikiran sama ada ingin menambah atau mengurangkan kuantiti pembelian.

Integrasi dengan SendParcel

Ini agak menarik sebab kita boleh hantar maklumat dari sistem Orderla ke SendParcel dengan mudah. Cuma addkan API key pada sistem Orderla, dan form Orderla akan mengirakan kos cas penghantaran di dalam order invoice.

Kemudian seller boleh pesan parcel dari sistem Orderla dan teruskan pembelian di portal SendParcel dan boleh mencetaknya.

——

Itu sahaja nota tentang Orderla buat masa ini. Kita akan mencapai jumlah pengguna Orderla seramai 3000 merchant tak lama lagi.

Semoga Orderla.my boleh terus sukses dan membantu lebih ramai lagi usahawan yang menggunakan WhatsApp dalam perniagaan mereka.


Sunday, 16 August 2020

Ogos 2020

Kita sudah memasuki Ogos 2020, bulan kemerdekaan Malaysia.

Kita mungkin tidak mencapai Wawasan 2020, tapi setidak-tidaknya kita sebagai warga Muslim Melayu sudah mencapai tahap lebih kompetitif dengan bangsa-bangsa lain dalam sektor ekonomi dan bisnes.

Sepanjang satu dekad lalu ada sahaja mentor-mentor bisnes kita yang mengajar bangsa kita bagaimana mula berniaga dengan betul dan berkesan. 

Ramai sahaja bangsa kita yang berniaga, tapi jika tidak ditunjukan jalan, memang tak ke mana. Lain dengan bangsa lain yang sudah bergelumang dengan bisnes lebih lama.

Saya pun ada mengikuti antara sifu-sifu bisnes yang ada di Malaysia, dan mereka memang ada niat baik untuk mengajar masyarakat kita untuk buka minda dan mata bagaimana dan kenapa kita harus berniaga juga.

Walaupun mereka mengenakan cas yang mahal untuk kursus-kursus tertentu, ia tentu sahaja berbaloi bagi mereka yang sesuai dengan tahap kursus itu. Jika rasa tinggi maknanya belum ready lagi. 

Ada saja kursus-kursus yang mereka anjurkan secara percuma, join sahaja yang percuma tu, tak rugi pun. Tambahan sekarang ni banyak yang dalam mode 'online'. 

Selain itu kita ada juga sudah start dengan pasaraya Malakat Mall, selain Mydin dan lain-lain. 

Setidak-tidak tidaknya bukan sahaja negara kita merdeka, bangsa kita pun kena merdeka juga. 

Itu sahaja coretan untuk kali ini, sehingga lain nota.




Thursday, 16 July 2020

Developing ReactJS + React Native with Firebase

Hello,

We as developers at least have encountered tutorials working with Firebase. It's common things now to use Firebase as a backend system for your mobile app or web app.

For me, I haven't been into Firebase so much until this recent time.

I have built a complete app by utilizing many aspects of Firebase.

Here is the summary of what I have done with Firebase:

- Authentication
- Change the user's profile
- Using the real-time database
- Read the nodes and change it into an object or an array.
- Create a node at a specific place.
- Delete a node
- Set a node with specific value. By using set, it will replace other things inside the node.
- Update a node. This will only change specific items on the node.
- Move the node from old to a new place. It was dangerous when add a null object it's actually deleting the node.
- Upload item to cloud storage

.. and so on

Till next time!



H2 of 2020

Hello,

It's already H2 of 2020, hope you find this year quite meaningful even though facing such unprecedented times of Covid-19 pandemic.

As I do from the early of this year with Orderla, and the tough time we had from MCO, Orderla has become a choice for people to sell online.

We reached 2000++ merchants last 3rd July, and currently have over 100 paid subscribers on Orderla Plus.

That's actually validate something, that the system is needed by many sellers online. We are just scratching the surface of simple ordering form to WhatsApp can be.

At first it is just a simple form to choose and send to WhatsApp. But it could be more than that.

It's at first at technical perspective, very easy to maintain system as it is just only route back to WhatsApp and the seller and buyer can interact on their own.

For Plus plan, we can use payment gateways to systemize how do we get paid and also get notified when it's done via mobile app.

Orderla Direct ( In Select Beta Testing )

The next step we are trying for is to completely skip the WhatsApp part of the ordering and jump straight to the payment.

Technically for making Orderla Direct is need to stricter at inputing form. We need to validate the format properly

For the next step user can be able to put their location and automatically knows the price for delivering.

The type of business is quite varied. Orderla tries to support as many types as possible. But at the time moment, the type needed for Orderla Direct is need:

1. Payment Gateway
2. Delivery methods ( with address )

Orderla Direct cannot use without payment gateway, you cannot pay buy COD or manual bank transfer. It's just not work for now.

See the Result 

Let's wait for internal testing for Direct first, because we currently build cannot cater for all kinds of normal Orderla form can do.

We still improvise the system and hope it can be released to public soon with an attractive pricing option.

See you on the next post.









Tuesday, 30 June 2020

WWDC2020

WWDC2020 has been finished just a few days ago. And the keynote was announced a week ago. 

At the keynote we have learnt a lot about the plan of Apple in the future. 

1. Apple Silicon 

This is the main theme for this WWDC. Moving forward, the biggest product and the most important Apple product, Mac, will be using Apple's own silicon ditching Intel's processors. 

2. iPad Get New Way to 'Type'

With iPadOS 14 users now can scribble with their Apple Pencil to input text. 

3. iPhone get Widget on Homescreen

So this is quite exciting thing for iPhone users. We will get a spice to our iPhone's homescreens. If you don't like it you can make the iPhone as it is. 

I think this is the first time ever we can put other things than the icon on the homescreen, in almost 13 years! 

So here you go, the news on WWDC.

And also we also finally published Orderla Admin app for iOS and Android.

iOS has some issue dealing with subscription which Apple just want it cut. But quick fix is just enable In-App purhchase in the app. By providing per year subscription with expensive price tag, it should be hard to manage if ever people want to buy via Apple In-app purchase.

The link is here : orderla.my/apps

Thanks and stay safe!

Friday, 19 June 2020

Orderla Plus 2-month-old

We have launched Orderla Plus exactly 2 months ago, which means the first (and still active) subscribers will renew today for the second time. 

This is my first SaaS type of business which is quite cool. Aside from previously app-related business, I have been using ads, in-app purchases, and paid apps, but never a subscription basis. 

The difference is that the service must have the value of being subscribed in a period.

Compared to utilities apps I made such as FaceClock, it's one time purchase to get workable software forever ( or the longest time ). Nevertheless, developer also needs to maintain the compatibility for the apps for the latest hardware. However, the revenue always comes for new customers. 

The long time value (LTV) is quite low. In fact it's static without any additional products offerings. 

Enter SaaS

SaaS is (Software as a Service) and usually based on the subscription. 

In Orderla case, we provide a platform for the business owners to make money buy let their customer order items via WhatsApp. That's the basic premise. But Orderla offers more than that, even in free Basic tier. 

A business owner can manage their orders, get a total of sales, and also special features like check-ins. 

Yes, even free tier can actually helps them to make money. 

But, if business owners want more, we have Orderla Plus as for offering. 

Evolution of Development

At launch, I don't have the Plus at the beginning. I just open up Orderla at first with pleasant UX for public to use it. It has to be good enough so that people want to use it. It must bring value to people.

And people are giving feedback. People want this and that.

Yes, I can help with something, but there is request that I identify as 'power-request', means that they are quite good and want more to facilitate their business. 

Yes, I can help them. But lets make another plan so that they can subscribe and have more 'power features'. 

Then from then I started add the 'power features' into next tier plan, then launched it. That's it business model for Orderla and it also give people good deeds by helping free plan users by subscribing to Plus plan.

Because I don't get any revenue from free users. So with Plus users, they are helping others indirectly to support the maintenance cost.

Moving Forward

Orderla will have it's own mobile app. It's on the final stage of development for V1.0. I don't want to make it too complicated as has to serve as 'push notification' hub. And yes, it will support for Plus plan as well. Big bonus. But will consider to raise the Plus price in the future because I have already so much add-on to Plus.

And to make multi-plan also need some development bandwidth as well. 

Managing Subscribers

As I mentioned before, I might open up some more plans. But managing subscription is quite challenging, I am quite new in this segment and still learning.

At first, we just open up for people to subscribe via Stripe. And Stripe SDK / API is comprehensive and the integration with the system is key for making the subscription system works. 

I just need to keep record of their subscription ID, then I can checkout their payments invoice / receipt via Stripe API. 

This make more transparency for customers as well, they can access their payment records at their My Profile / Subscriptions. 

*** Users can 'cancel' their subscriptions anytime. But their Plus plan remains until the subscription period ends. 

After a month of subscription, subscribers will be charged automatically via debit/credit card via Stripe. Users will happily continue using Orderla Plus without downtime. 

However, there is case where payment don't get through. The status will change from 'active' to 'pending_due'. If the issue persist user plan will be downgraded to Basic. When the payment get through again I update it back to Plus version. 

So by that, I need a special 'rooms' for monitoring the status for each subscribers. All in semi-auto, or manual. 

When creating the system, I must understand all the possible flow.

Conclusion

This business is incepted at the early of 2020, but accelerated quickly as there is a need & demand for this kind of system when there is a crisis where people cannot go outside.

And this business is without a doubt is supported by people who are using this to help their business running smoothly. This service has been proven to help businesses. And I believe it has its value and could be big, and even bigger. 



















Monday, 25 May 2020

Selamat Hari Raya PKPB

Syukur atas nikmat Tuhan, kita dapat beraya pada Aidilfitri ini dengan penuh keserdahaan namun tetap menggembirakan.

Walaupun di Malaysia kita tidak boleh merentas sempadan negeri, tapi pada yang masih boleh keluar, kita pergi ke tampat yang masih kita boleh pergi. Kalau ahli keluarga kita dalam negeri yang sama Alhamdulillah, jika tidak ramai yang ke tempat-tempat menarik untuk berlibur sebentar sambil bergambar.

Dari pihak iReka Soft, kami ingin mengucapkan Salam Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin.

-------

Sehari sebelum Aidilfitri, Orderla.my ada menyediakan satu feature baru iaitu 'Orderla Check-in'.

Fungsi ini khas untuk pemilik kedai fikizal untuk track record siapa yang datang ke kawasan mereka. Sebenarnya implementasi ini tidak begitu praktikal untuk kebanyakan tempat jika menggunakan pen dan kertas. Ia nampak kuno dan juga proses nya agak slow. Jadi dengan guna Orderla Check-in ini, ia dapat memberikan pengalaman yang lebih baik untuk pelanggan.

Betul Orderla ni berkembang dan evolve disebabkan PKP ini. Bermula sahaja PKP, nampak demand untuk peniaga terus jump ke platform online. Ya, boleh sahaja guna Whatsapp normal, tapi guna Orderla ni lebih tersusun dan bersistem. Jadi dengan kos permulaan yang free, seharusnya ramai peniaga enak sahaja membuat online store mereka.

Tidak pasti ianya terlalu mudah atau tidak. Tapi orderla.my berusaha sedaya upaya untuk memberikan pengalaman pengguna yang bagus, yang mudah di fahami, mudah untuk upload gambar, listing items dan seterusnya menjual kepada customer.

------

Building Up the Expertise

Dengan deliver sistem yang hebat kepada pengguna Malaysia, pelbagai improvement dibuat dan juga di sediakan premium service sebagai feature tambahan yang boleh membantu bisnes anda lebih dioptimisasikan.

Ada tahap yang mana kita OK untuk membuatkan ia percuma, kerana kita mahu pengguna mencuba rasa adakah ia solusi yang cocok untuk mereka. Dan mereka juga boleh gembira kerana boleh juga berbisnes dengan zero kos untuk guna dan dapat order dengan Orderla.my ini.

Namun di sebaliknya Ordrela.my ada sahaja kosnya. Kos server, kos untuk buat coding dengan hasil yang terbaik, opportunity cost, dan sebagainya. Lagi-lagi bila ada customer yang request pelbagai benda. Boleh aja kita penuhi kalau ia tidak sukar. Kalau sukar... kita cuba. Kalau terlalu sukar, tapi penting untuk kamu buat wang yang bagus, kenapa kamu tidak mahu bayar juga kepada kami kan.

Benda percuma ini juga, perkara biasa dalam dunia IT. Email, facebook, google dan macam-macam lagi free. Ia ada model bisnes lain untuk terus sustain dan juga menjana keuntungan.

Kita rasa Orderla ini juga tempat untuk berexperimentasi juga berlatih untuk membina sistem yang hebat.

Kita guna Stripe untuk mengambil subscription. Ia akan dibayar secara bulanan.

Yang bagusnaya Stripe ini, integrasi code nya sangat detail dan boleh kata transparent. Dengan well-written documentation. Ia memang boleh jadi integrasi untuk payment yang baik.

Hampir banyak benda boleh di automasi kan. Bila user start melanggan Plus plan, orderla akan update sistem untuk memenuhi fungsi plan Plus.

User juga berhak untuk 'cancel' plan bila-bila masa jika berasa begitu. Jadi stripe akan cancel-kan plan anda.

Cuma setelah sebulan berlalu, pastinya subscription cas akan cas automatik kepada credit/debit card tersebut. Ia mudah jika pelanggan cancel sahaja. Tetapi ada kes 'due paid', iaitu kes di mana, pembayaran tidak dapat go through.

Dari pihak kita, pembayaran tersebut failed. Kita tak dapat bayaran. Sebetulnya kita pun tidak begitu mengerti kenapa sebenarnya. Ada beberapa faktor yang dijelaskan dalam website Stripe seperti tamat tempoh, kredit tidak cukup dan sebagainya. Jadi untuk berlaku adil jika keadaan ini berlaku kita akan jadikan akaun tersebut balik kepada basic.

Ya, perkara ini masih dalam kajian lagi. Perlu buat interview bertanyakan hal yang sebenar.

Ok baik, itu sahaja perkongsian saya. Jumpa di lain post.

Salam
















Thursday, 7 May 2020

May 2020

Welcome May 2020, it's 5th month of 2020.

Kita ada some achivement dah dicapai pada bulan ini.

1. Orderla.my sudah capai 1000 registered user pada platform tersebut.

Ini adalah milestone yang bermakna bagi kami. Kerana ia menunjukan ramai yang dah guna dan cuba sistem ini.

Ramai yang register setelah pergi ke halaman order oleh orang lain.

2. Orderla Affiliate Program

Sepanjang tempoh pelepasan versi Basic dan Plus. Kita memang dapat juga pelanggan Plus. Ia membuktikan memang ada orng memerlukan extra functions untuk meningkatkan eficiency bisnes mereka.

Plus feature bukan sebarang feature, feature yang memang ada value seperti payment gateways, multi-Whatsapp number dan lain-lain.

Setelah kita dapat result sedemikian kita juga percaya benda ini boleh dijual dan orang lain yang promote hopefully mudah untuk close seterusnya melayakan diri untuk dapat commission, jika users affiliate kita tu upgrade ke plus. Jika basic juga tiada komisyen ya.

To be honest lah, mudah untuk close sale jika anda sendiri sudah pakai Plus plan. Kalau pakai basic juga kita pun tak tahu selok-belok Plus feature tersebut. Jadi susah sikit nak convertkan mereka.

So far walaupun ada yang upgrade, tp still masih ramai (sangat) yang happy dengan basic sahaja. It's okay to be on basic, we are also happy for them. But in term of sustainability memang perlu pakej upgrade untuk cover cost orang yang guna free ini.

Begitu juga untuk bayar komisyen ahli affiliate. Ia adalah dari orang yang upgrade ke plus juga.

Ok baik, walaupun produk ia sudah boleh dipasarkan, namu ia bukan lah sebab untuk kita tidak terus meneruskan penambahbaikan sistem dari masa ke semasa.


Sunday, 26 April 2020

Orderla's Slow & Steady Update

Salam,

Alhamdulillah, setelah lebih sebulan Orderla.my dah dipasarkan di merata-rata tempat (di media sosial). Ia sudah dapat berkembanng dengan sendirinya. Yang menariknya beberapa restoran di Tamarind Square menggunakan nya dan meletakan link orderla di profile mereka. Terharu sungguh.

Terima kasih atas sokongan kalian.

Yang best nya adalah feature-feature yang kita bina khas untuk pengguna selepas mendapat feedback. Bukan semua kita akan buat, tapi percayalah apa yang kita buat dapat membantu mengsistemkan operasi pengorderan.

Drag-drop untuk re-ordering product feature was a long due. Saya dah start develop sejak februari tapi hanya dapat di siapkan hari ini. Ia perlu masa untuk belajar concept react's library beautiful-dnd dan cuba mengimplemtasikan nya.

Pada awalnya kita perlu tahu bagaimana hendak setup DragDropContext, Droppable dan Draggable.

Kemudian setelah berjaya drop, kita perlu update arrays kemudian update kepada database.

Saya rasa React ni kalau dibuat dengan betul ia agak robust, dan predictable. Mudah untuk kita develop.

Namun pada awalnya library tersebut agak complicated, tidak menjadi sahaja. Tapi saya terus mencuba sampai berjaya.

Ok, selain dari itu, beberapa features ringkas tapi penting juga dilaksanakan khusus untuk pengguna yang meminta bagaimana hendak memudahkan urusan mereka melalui sistem ini.

OK, itu sahaja dari saya. Saya harap sistem ini terus berkembang, dan dapat menjadi bisnes yang sustainable untuk masa akan datang. Terima kasih.


Friday, 24 April 2020

Orderla.my & Salam Ramadhan

Salam, 

Setelah bertungkus lumus untuk menyiapkan Orderla.my dari versi boleh pakai sendiri kepada digunakan lebih 600+ pengguna dan belasan pengguna premium adalah satu pencapaian yang cukup mengujakan.

Ia bermula dari persoalan rakan menanyakan adakah ada satu platform untuk mengambil order ke Whatsapp? Ya jawapannya sudah ada, tapi tidak ready lagi.

Rakan tersebut sebenarnya hendak buat kaji selidik atau market research terhadap produk yang ingin mereka lancarkan. Jadi sebenarnya tool ini ada demandnya dan even boleh di-cas lagi.

Jadi dengan rasa yang berkobar-kobar, boleh juga kita memeriahkan lagi segment pengorderan di Malaysia ini kan.

Dalam tempoh 1-2 hari, Orderla.my di upgrade user experiencenya agar pembuatan form tidak janggal.

Kemudian wujud pelbagai permintaan seperti menambah-baik ordering system, memaparkan gambar pada item, payment gateway dan lain-lain. 

Hal ini membuatkan saya meluangkan beberapa masa untuk upgrade lagi sistem tersebut. Pada mulanya agar lebih ramai merasai pengalaman membuat form dengan lebih baik lagi.

Ya, saya berikan tool buat form ke Whatsapp ini secara percuma sahaja. Boleh buat duit dah.

Cuma, apakah model bisnes yang sesuai agar projek ini boleh terus sustain.

Perlukan premium features dan premium plan.

Hal ini membolehkan pengguna yang berkemampuan dan menggunakan untuk lebih mengoptimasikan sistem orderla.my ini. 

Plan premium orderla.my ini khusus untuk pengguna yang lebih advance, yang ada sales team, yang tahu guna payment gateway dan istimewanya boleh ditukar-tukar color theme.

Selain itu ada feature rahsia iaitu Telegram Bot. Ia masih belum lagi digunakan oleh pengguna premium ini lagi. 

Baiklah sekarang mengikut statistik kita ada 600+ seller berdaftar, 600+ forms jualan juga dan lebih 5700+ orders telah dibuat oleh pembeli.

Ia bukanlah satu benda yang datang dengan sendirinya, ada peristiwa-peristiwa yang menggerakkan saya untuk berkerja untuk menyiapkan project ke tahap Plus ini sebelum Ramadhan.

Sebagai hasilnya, ada sahaja yang melanggan plan plus setiap hari sejak pelancarannya. Syukur. Semoga projek orderla.my ini boleh sustain dan berkembang lebih pesat lagi agar membantu usahawan menjana sales yang tinggi di masa hadapan.

*** Akhir kalam selamat menyambut bulan Ramadhan kepada pembaca blog ini.

Sunday, 12 April 2020

PKP di Malaysia & Orderla

Perintah Kawalan Pegerakan atau PKP adalah langkah kerajaan untuk membendung penularan wabak Covid-19 di Malaysia. Hal ini kerana kadar jangkitan penyakit dari virus tersebut berada pada kadar yang membimbangkan. Ia langkah penting untuk memastikan keperluan perubatan boleh menampung manusia yang menghidapi penyakit itu.

PKP juga memberi impak besar kepada ekonomi negara. Oleh yang demikian kerajaan juga memberikan inisiatif dan bantuan kepada sektor-sektor dan golongan yang berkeperluan.

Senang cerita banyak perkara lain juga terkesan akibat 'dominoes effects' ini.

Untuk retails dan penjaja di luar sana, memang tak boleh buka kedai. Kalau kedai makan tak pe lagi, tapi kena buat take away or delivery.

Jadi saya ada develop Orderla.my. Sistem Orderla.my ni, ia dapat memudahkan proses untuk customer pesan barangan kepada peniaga melaui Whatsapp.

Ia sudah dapat membantu ratusan peniaga untuk meng'online'kan bisnes mereka dengan mudah, dan dapat mengambil order ke Whatsapp mereka.

Wednesday, 18 March 2020

Impak Covid-19 : Dari Event Langsung ke Online

Baru-baru ini, negara kita dikejutkan dengan peningkatan mendadak penghidap Covid-19 ini. Untuk membendung gejala ini, kerajaan melaksanaankan menghadkan pegerakan selama 14 hari. Dari 18 - 31 March 2020.

Dalam tempoh tersebut, semua tempat kerja harus ditutup kecuali bahagian yang kritikal.

Kedai barang keperluan harian dan makanan ( untuk take away sahaja) sahaja dibenarkan beroperasi.

Tetapi sebelum arahan penghadkan pegerakan ini, kita juga mendengar event-event high-profile terpaksa ditukarkan ke bentuk digital.

Ini termasuklah, program anjuran Richworks, Zero to Million, yang ditukar pada saat akhir kepada format online.

Event Apple WWDC juga ditukarkan kepada format online.

Universiti dan sekolah juga menggunakan format online sebagai ganti sekolah secara fizikal.

https://www.wcvb.com/article/massachusetts-universities-moving-to-remote-learning-over-coronavirus-concerns/31333872#

Hal ini menjadi peluang sistem pendidikan online untuk lebih membangun. Tetapi content ia tetap penting, adakah ia dapat menyampaikan informasi seefektif seperti pengajaran dunia nyata. Sama-sama kita berusaha.

Wednesday, 4 March 2020

Covid-19 dan ICT

Dewasa ini penularan wabak penyakit Coronavirus atau Covid-19 ini sudah dalam keadaan yang sangat membimbangkan. Lebih-lebih lagi negara-negara yang mempunyai pesakit Covid-19 yang tinggi seperti China, Korea Selatan, Itali, Jepun, Perancis, Jerman, Spain, Amerika Syarikat, Singapura dan Hongkong.

Negara kita Malaysia dikira bertuah kerana pesakit yang dijangkiti tidak seramai negara-negara tadi, dan juga kes-kes tersebut kebanyakannya sudah dapat dipulihkan. Alhamdulillah.

Kementerian Kesihatan kita juga melarang untuk ke negara-negara yang berisiko tinggi tersebut. Negara-negara tersebut digambarkan dalam keadaan panik. Topeng mulut dan tisu banyak kehabisan stok. Jika sesiapa yang baru pulang dari negara-negara yang berisiko, pihak majikan menyuruh agar pekerja mereka dikuarantin dahulu sebelum datang bekerja di pejabat.

Banyak lagi info-info tentang Covid-19 Coronavirus di laman sesawang CoronaTracker.com, dan laman tersebut hanya memaparkan berita yang telah disahkan oleh ahli profesional mereka.

Kisah-kisah kuarantin orang ramai, yang bermula di kota Wuhan, dilaporkan virus tersebut dari market penjualan makanan eksotik. Kalau tidak silap, haiwan kelawar. Saya fikir ia sememangnya bala dari Tuhan, kepada segenap manusia, asbab oleh segelintir manusia yang suka makan makanan yang dilarang oleh Tuhan. Ya Allah ampunkan lah dosa-dosa kami.

Bandar yang gilang-gemilang diwartakan sebagai kawasan larangan. Penduduk-penduduk disuruh agar berada di rumah masing-masing. Jadi akan berlaku impak ekonomi yang tidak baik dan penggunaan teknologi ICT yang meningkat.

Ekonomi

Banyak sektor ekonomi terjejas disebabkan oleh virus ini.

Bermula dari perlancongan, kurangnya orang mahu pergi ke tempat luar. Hotel-hotel kurang tempahan. Lalu keuntungan merudum, cash-flow berkurang, dan pekerja-pekerja tidak dapat dibayar gaji. Pekerja mungkin kehilangan pekerjaan.

Sektor pembuatan juga begitu, disebabkan pekerja tidak dapat hadir disebabkan dikuarantin, operasi pembuatan tidak dapat berjalan. Ia mengakibatkan kesan domino kepada pembuatan yang lain yang memerlukan sumber bahan lain. Akhirnya produk akhir kepada konsumer tidak dapat juga dihasilkan.

Sektor perdagangan dan events banyak dibatalkan. Ini adalah sebab kerisauan oleh semua, kerana kita tidak tahu siapa yang dijangkiti virus turut serta dalam events.

ICT

Dalam hal yang lain, industri ICT juga tidak kurang terjejas apabila beberapa events berkaitan dengan ICT terpaksa dibatalkan.

Namun, kepenggunaan ICT dalam kehidupan kita dapat membantu lebih-lebih lagi dalam tempoh kita berdepan dengan isu Coronavirus ini.

Selain dapat berhibur melalui ICT, ia memberikan rakyat cara untuk berkomunikasi dengan lebih mudah dengan adanya smartphone dan mobile apps. Video call yang boleh digunakan menjadikan perhubungan lebih erat walaupun tidak berjumpa sebenar. Ia dapat mengelakan isu jangkitan kerana virus tidak merebak melalui alatan ICT.

Ya, tidak syak lagi, dengan menggunakan ICT dapat mengelakan jangkitan virus walaupun untuk kekal berhubung antara manusia dengan manusia.

Pesakit boleh video call doktor untuk mendapatkan khidmat nasihat.

Pekerja dapat melakukan kerja dari rumah, tanpa bertemu langsung dengan rakan sekerja dan majikan dengan menggunakan teknologi chatting Telegram, Slack dan sebagainya dalam komputer mahupun telefon pintar.

Ringkasan

Akhir kalam, wabak ini adalah kes antarabangsa, walaupun tidak terkena banyak di negara kita, kita masih harus berhati-hati, ambil langkah berjaga-jaga dalam pembasmian virus. Banyakan berdoa dan berusaha agar kita dilindungi oleh Yang Maha Pencipta. Semoga titik tolak usaha kita semua dan pihak berwajib dapat meredakan wabak ini dalam anggaran tahun ini.



Monday, 24 February 2020

UX Design Sprinting

I had chance to conducting a short UX Design Sprint at ••W Industries for their new mobile app which will integrated with current app for 'on-demand'-like system and mobile apps. 

There are about 10+ people participated, from few different departments: technical, marketing, call center and higher ups. 

The techniques of my UX Design Sprint is having :

- Using paper to be fold for 4 or 8 small screens.
- As the facilitator Process flow by the end-users's standpoint.


Here are take away from the session:
- At first, I have explained why we will doing the activity: based on the Goldilock principle it’s to use shortest time to get ‘good enough’ information or specs. 
- UX is not always about how beautiful the user interface design but rather the usability. Just draw simple shapes like rectangle or circle then add on some text for explanation are okay.
- ‘together alone’ way to note down ideas then share with the facilitator. The facilitator will take note from the unique ideas from participants. The result was the participants were engaging to give their solutions based on their own experience.

So currently we will bring the noted, sketches, process flow into a solid wireframe ( + design ) for next review.



Sunday, 9 February 2020

Learning More about Business

The premise of business at first is giving a solution to a problem faced by a human. In return, we are getting paid by providing a solution.

And to run business we also need humans to provide the solution.

However in business there is two worlds: making money and managing money. The sides of making money are: marketing, sales, operation. While managing money are: admin, HR and finance.

There are 6 types of people needed to run a sustainable business.

It's not simple for one person can do all types of works. But with technologies we can delegate those types to technology. Or take some courses to understand the fundamental inside the business management.


Sunday, 12 January 2020

Tech Stack for 2020

Tech Stack is something that a person or a company can offer for development.

Right now I am not open into all kind of tech stack that we can serve.

For Business Case:

Mobile App:

• React Native
• iOS (Swift/Objective-C)
• Flutter

Web App:

• Laravel/PHP
• ReactJS
• Bootstrap
• SCSS




A New 2020, A New Decade

Hey guys, it's 2020, and it look and sound awesome. And it's a year that start yet another decade for our life.

First of all, let pay a grateful to Allah for giving us a chance to live in this world. We human are not eternal, and all the live we have and the belongings are rezq from Allah. Let's be grateful, always :)

2020 in my perspective it's a whole decade for me as in Information Technology (IT) industry. 10 years in the industry gave me some the basic training ground to get started in this industry.

To be honest this industry is never been growing this much, and the demand is expected to grow.

For those who want to learn IT / Computer Science / AI, I highly recommend that.

Overall Business Improvement

I am honestly looking forward to bring my business to the next step.

As using the technology as the base. As I am the software engineer. Not only I should think about the tech, I need to do research on the demands and market.

I need make things that can give value to the world. At the same time, I am also have the problem, so that I am solving my own interesting problems, with passion, and also solving other's people problems too.

Innovative & Futuristic 

Innovative things that should I make so that it can be picked up by people and people can amazed with how clever the new solution could be.

I should not just creating the hype but really can help people, with some twist. Hey, that should be the business, part of the marketing, which is at first make people recognize you. Let people know you, then like you, then love you, then become your raving fan.

Back to Basic

Prior 10 years's stint in the industry, I have been an avid fan of tech. Like doing HTML we since I was teenager ( maybe at 13-year-old at that time ) to build a website. Back-then of course I was using some of WYSIWYG tool like FrontPage and Dreamweaver. Those things are short-cut to develop web.

Yes I was into the web things. And then landed into PHP & Flash world.

But then I jumped into mobile app development for a quite long time like 5--7 years now. The first app I build was 'Calc Drill' in 2009 on iPhone 3G. I published the app on 2010, it was picked up in Japanese market because Japanese people like to train their calculation strength.

Now the trend and the business shall going first to the web.

Web technologies nowadays is super cool, I feel it's like an app.

With the core web technology, I have been started servicing clients for Laravel web development since 2019 and will keep continue.

I can say, for business, web is not only become the backbone to support their online presence on the web, but also serve as the backend for mobile app as well.

And the web can be more dynamic and interactive, yet easy to make changes, make the webapp deployed almost at no time, I can also say web is so much important to utilize and master it.

For starter my stack for web development is Laravel/PHP + ReactJS + jQuery + SCSS.

Building an awesome web app has never been this dynamic and better developer experience.

Let's Move Forward

Thinking for the future is what we do everyday. Innovation by the big companies come at the rapid pace. We have to adapt it. The world is very interconnected and with internet everything is at the search result.

So as business owner, utilizing the tech is key for your competitive advantages.

We really want to help business owner to grow their business in 40% by utilizing mobile app and cloud system.

We have the result from Bateriku.com which they improve their sales by using mobile apps to get quick order from customers.

We hope to move forward together as a tech partner.