Wednesday, 4 March 2020

Covid-19 dan ICT

Dewasa ini penularan wabak penyakit Coronavirus atau Covid-19 ini sudah dalam keadaan yang sangat membimbangkan. Lebih-lebih lagi negara-negara yang mempunyai pesakit Covid-19 yang tinggi seperti China, Korea Selatan, Itali, Jepun, Perancis, Jerman, Spain, Amerika Syarikat, Singapura dan Hongkong.

Negara kita Malaysia dikira bertuah kerana pesakit yang dijangkiti tidak seramai negara-negara tadi, dan juga kes-kes tersebut kebanyakannya sudah dapat dipulihkan. Alhamdulillah.

Kementerian Kesihatan kita juga melarang untuk ke negara-negara yang berisiko tinggi tersebut. Negara-negara tersebut digambarkan dalam keadaan panik. Topeng mulut dan tisu banyak kehabisan stok. Jika sesiapa yang baru pulang dari negara-negara yang berisiko, pihak majikan menyuruh agar pekerja mereka dikuarantin dahulu sebelum datang bekerja di pejabat.

Banyak lagi info-info tentang Covid-19 Coronavirus di laman sesawang CoronaTracker.com, dan laman tersebut hanya memaparkan berita yang telah disahkan oleh ahli profesional mereka.

Kisah-kisah kuarantin orang ramai, yang bermula di kota Wuhan, dilaporkan virus tersebut dari market penjualan makanan eksotik. Kalau tidak silap, haiwan kelawar. Saya fikir ia sememangnya bala dari Tuhan, kepada segenap manusia, asbab oleh segelintir manusia yang suka makan makanan yang dilarang oleh Tuhan. Ya Allah ampunkan lah dosa-dosa kami.

Bandar yang gilang-gemilang diwartakan sebagai kawasan larangan. Penduduk-penduduk disuruh agar berada di rumah masing-masing. Jadi akan berlaku impak ekonomi yang tidak baik dan penggunaan teknologi ICT yang meningkat.

Ekonomi

Banyak sektor ekonomi terjejas disebabkan oleh virus ini.

Bermula dari perlancongan, kurangnya orang mahu pergi ke tempat luar. Hotel-hotel kurang tempahan. Lalu keuntungan merudum, cash-flow berkurang, dan pekerja-pekerja tidak dapat dibayar gaji. Pekerja mungkin kehilangan pekerjaan.

Sektor pembuatan juga begitu, disebabkan pekerja tidak dapat hadir disebabkan dikuarantin, operasi pembuatan tidak dapat berjalan. Ia mengakibatkan kesan domino kepada pembuatan yang lain yang memerlukan sumber bahan lain. Akhirnya produk akhir kepada konsumer tidak dapat juga dihasilkan.

Sektor perdagangan dan events banyak dibatalkan. Ini adalah sebab kerisauan oleh semua, kerana kita tidak tahu siapa yang dijangkiti virus turut serta dalam events.

ICT

Dalam hal yang lain, industri ICT juga tidak kurang terjejas apabila beberapa events berkaitan dengan ICT terpaksa dibatalkan.

Namun, kepenggunaan ICT dalam kehidupan kita dapat membantu lebih-lebih lagi dalam tempoh kita berdepan dengan isu Coronavirus ini.

Selain dapat berhibur melalui ICT, ia memberikan rakyat cara untuk berkomunikasi dengan lebih mudah dengan adanya smartphone dan mobile apps. Video call yang boleh digunakan menjadikan perhubungan lebih erat walaupun tidak berjumpa sebenar. Ia dapat mengelakan isu jangkitan kerana virus tidak merebak melalui alatan ICT.

Ya, tidak syak lagi, dengan menggunakan ICT dapat mengelakan jangkitan virus walaupun untuk kekal berhubung antara manusia dengan manusia.

Pesakit boleh video call doktor untuk mendapatkan khidmat nasihat.

Pekerja dapat melakukan kerja dari rumah, tanpa bertemu langsung dengan rakan sekerja dan majikan dengan menggunakan teknologi chatting Telegram, Slack dan sebagainya dalam komputer mahupun telefon pintar.

Ringkasan

Akhir kalam, wabak ini adalah kes antarabangsa, walaupun tidak terkena banyak di negara kita, kita masih harus berhati-hati, ambil langkah berjaga-jaga dalam pembasmian virus. Banyakan berdoa dan berusaha agar kita dilindungi oleh Yang Maha Pencipta. Semoga titik tolak usaha kita semua dan pihak berwajib dapat meredakan wabak ini dalam anggaran tahun ini.1 comment:

 1. PERMAINAN ONLINE TERBESAR DI INDONESIA

  Website paling ternama dan paling terpercaya di Asia ^^
  Sistem pelayanan 24 Jam Non-Stop bersama dengan CS Berpengalaman respon tercepat :)
  Memiliki 9 Jenis game yang sangat digemari oleh seluruh peminat poker / domino

  - Adu Q
  - Bandar Q
  - Bandar Sakong
  - Bandar Poker
  - Poker
  - Domino 99
  - Capsa Susun
  - Bandar66 / Adu Balak
  - Perang Baccarat ( GAME TERBARU )

  Permainan Judi online yang menggunakan uang asli dan mendapatkan uang asli ^^
  * Minimal Deposit : 20.000
  * Minimal Withdraw : 20.000
  * Deposit dan Withdraw 24 jam Non stop ( Kecuali Bank offline / gangguan )
  * Bonus REFFERAL 15 % Seumur hidup tanpa syarat
  * Bonus ROLLINGAN 0.3 % Dibagikan 5 hari 1 kali
  * Proses Deposit & Withdraw PALING CEPAT
  * Sistem keamanan Terbaru & Terjamin
  * Poker Online Terpercaya
  * Live chat yang Responsive
  * Support lebih banyak bank LOKAL Yaitu : Bca, Bri, Bni, Mandiri, Danamon, Cimb niaga , Permata Bank dan Ocbc Nisp
  * Tersedia deposit via pulsa telkomsel dan XL serta OVO juga


  Contact Us

  Website SahabatQQ
  WA 1 : +85515769793
  WA 2 : +855972076840
  LINE : SAHABATQQ
  FACEBOOK : SahabatQQ Reborn
  TWITTER : SahabatQQ Official
  YM : cs2_sahabatqq@yahoo.com
  Kami Siap Melayani anda 24 jam Nonstop

  Daftar SahabatQQ
  #sahabatQQ #winsahabatQQ #winsahabat #rajakartu99 #windaftar

  ReplyDelete