Friday, 24 April 2020

Orderla.my & Salam Ramadhan

Salam, 

Setelah bertungkus lumus untuk menyiapkan Orderla.my dari versi boleh pakai sendiri kepada digunakan lebih 600+ pengguna dan belasan pengguna premium adalah satu pencapaian yang cukup mengujakan.

Ia bermula dari persoalan rakan menanyakan adakah ada satu platform untuk mengambil order ke Whatsapp? Ya jawapannya sudah ada, tapi tidak ready lagi.

Rakan tersebut sebenarnya hendak buat kaji selidik atau market research terhadap produk yang ingin mereka lancarkan. Jadi sebenarnya tool ini ada demandnya dan even boleh di-cas lagi.

Jadi dengan rasa yang berkobar-kobar, boleh juga kita memeriahkan lagi segment pengorderan di Malaysia ini kan.

Dalam tempoh 1-2 hari, Orderla.my di upgrade user experiencenya agar pembuatan form tidak janggal.

Kemudian wujud pelbagai permintaan seperti menambah-baik ordering system, memaparkan gambar pada item, payment gateway dan lain-lain. 

Hal ini membuatkan saya meluangkan beberapa masa untuk upgrade lagi sistem tersebut. Pada mulanya agar lebih ramai merasai pengalaman membuat form dengan lebih baik lagi.

Ya, saya berikan tool buat form ke Whatsapp ini secara percuma sahaja. Boleh buat duit dah.

Cuma, apakah model bisnes yang sesuai agar projek ini boleh terus sustain.

Perlukan premium features dan premium plan.

Hal ini membolehkan pengguna yang berkemampuan dan menggunakan untuk lebih mengoptimasikan sistem orderla.my ini. 

Plan premium orderla.my ini khusus untuk pengguna yang lebih advance, yang ada sales team, yang tahu guna payment gateway dan istimewanya boleh ditukar-tukar color theme.

Selain itu ada feature rahsia iaitu Telegram Bot. Ia masih belum lagi digunakan oleh pengguna premium ini lagi. 

Baiklah sekarang mengikut statistik kita ada 600+ seller berdaftar, 600+ forms jualan juga dan lebih 5700+ orders telah dibuat oleh pembeli.

Ia bukanlah satu benda yang datang dengan sendirinya, ada peristiwa-peristiwa yang menggerakkan saya untuk berkerja untuk menyiapkan project ke tahap Plus ini sebelum Ramadhan.

Sebagai hasilnya, ada sahaja yang melanggan plan plus setiap hari sejak pelancarannya. Syukur. Semoga projek orderla.my ini boleh sustain dan berkembang lebih pesat lagi agar membantu usahawan menjana sales yang tinggi di masa hadapan.

*** Akhir kalam selamat menyambut bulan Ramadhan kepada pembaca blog ini.

No comments:

Post a Comment