Sunday, 10 January 2021

2021 & Sambungan 2020

Salam semua, semoga dalam keadaan yang baik dan penuh semangat untuk tahun 2021 ni.

Guys, 2020 bukan tahun yang kita expect macam mana dia jadi. Masalah covid-19 ni start pada akhir tahun 2019, dan mula memberi kesan kepada dunia pada tahun 2020, dan kita tidak tahu bagaimana keadaan ini bakal reda atau sebaliknya untuk tahun 2021 ini. 

Sekarang kita baru dalam bulan Januari 2021, tapi nampaknya kes orang yang terkena jangkitan covid-19 sudah meningkat berganda dari sebelum ini.

Memang vaksin sudah nampak cahaya, tapi penambahan drastik ini juga membimbangkan dunia. Di tambah lagi dengan mutasi virusnya di UK.

OK. Jika kita pakai topi sebagai ahli kesihatan, memang kita akan memberikan nasihat untuk kekal selamat di rumah. Tapi, jika sebagai ahli perniagaan, penggerak ekonomi masyarakat, kita tak harus berduduk diam. Ambil tindakan. PKP mungkin bakal diumumkan, dan ia adalah buat kali ke tiga.

Bisnes tujuan nya adalah untuk menyelesaikan masalah. Jadi buat-lah benda yang dapat menyelesaikan masalah manusia yang disebabkan situasi semasa. 

Apa masalah yang bakal di hadapi bila perlu duduk rumah:

- Boring duduk rumah. Jadi orang perlukan hiburan.

- Lapar duduk rumah. Jadi orang perlukan makanan. Makanan tu perlu boleh cepat dihantar. Makanan tu boleh cepat dan senang di bawa oleh rider. Ready to eat food.

- Boring dan lapar duduk rumah. Jadi orang nak jadi konon-konon chef, orang nak masak sendiri tapi tak berapa reti sangat resipi. Jadi makanan yang ready to cook tu bagus untuk mereka buat.

- Boring dengan rumah. Bila lama duduk rumah, dah start akan rasa bosan dengan keadaan rumah. Di sini datangnya keperluan untuk mengubahsuai rumah. Keperluan untuk perkemaskan rumah, percantikkan rumah, tambah perabot yang best-best. Dah duduk rumah lama-kan?

- Kereta dah lama tak gerak, kereta kotor. Jadi perlu nya alat untuk kita mudah basuh kereta.

- Dah dekat rumah macam mana nak kerja? Panjang jawapan ni, tapi secara ringkas nya teknologi. Teknologi ni dah excelerate dah sejak 2020 ni. Jadi 2021 ni adalah tahun macam expension bagi industry players ni.

- Peniaga susah nak buat jualan fizikal. Cara paling mudah nak mengonlinekan bisnes anda anda adalah dengan buat borang form ke WhatsApp dengan sistem Orderla.my. Tak kisah dari bidang mana pun, fnb, runcit, servis,  ok je. Dari situ boleh buat form ke WhatsApp atau ordering terus ke payment gateway pun boleh. Siap ada mobile app lagi. 

Dah lebih 4500 merchants dah ada dengan jualan lebih RM900k (yang menggunakan payment gateway), pastinya boleh bantu bisnes anda juga terbang online. 

Apa lagi guys, boleh buat free account with no limited time. Cipta akaun di https://orderla.my


No comments:

Post a comment